Kleurtemperatuur

Kleurtemperatuur

De kleur van licht is bij kunstlicht anders dan de kleur van licht bij daglicht. Onze ogen wennen aan het kleurverschil doordat de cellen in onze ogen uitgeput raken en minder sterke signalen geven aan de hersenen.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur wordt meestal uitgedrukt in (K) Kelvin. Licht met een lage K wordt als ‘warmer’ ervaren dan licht met een hoge K.
Een kleurtemperatuur van 1200K is kenmerkend voor kaarslicht, een K van 4000 is een tl-lamp en een kleurtemperatuur van 6000 is het licht van de middagzon.

Welke kleurtemperatuur moet ik gebruiken?

Ik adviseer een kleurtemperatuur voor je interieur een K (Kelvin) van 2700K. Hoe hoger de K hoe kouder de kleur van het licht. Voor werkverlichting gebruik je 3000K of 4000K. 2700K is een voorbeeld van extra warm. Een prima kleurtemperatuur voor je interieur.

Lichtbronnen gelijk houden

Om een prettige sfeer in je interieur te houden adviseer ik je om alle lichten op eenzelfde K te houden. Ik adviseer je ook om dimmers te gebruiken. Dimmers zijn ideaal omdat je de kleur kunt aanpassen naar behoefte. Heb je even wat meer licht nodig, dan kan je de meer licht creëren. Wil je het wat rustiger of romantischer aan je ogen hebben, dan draai de K lager.

Balans

De kracht van een goed verlichtingsplan zit niet alleen in het gebruik van K of waar je de lichtpunten maakt maar ook de hoeveelheid lichtpunten is belangrijk voor je interieur. Dit is een kwestie van gevoel en ervaring. Wil je meer informatie over kleurtemperaturen en wil je een advies op maat voor jouw interieur? Neem dan contact met mij op.