Basis interieurplan

Basis interieurplan

Wat is een interieurplan?

U hebt een nieuwe woning of u wilt uw huidige woning een flinke opfrisbeurt geven. Hoe gaat u dan te werk? Waar begint u? Hoe bepaalt u de kleuren? Welke meubelen passen in de ruimte? Hoe maak je slim gebruik van licht? Welke accessoires hebben een toegevoegde waarde? Veel vragen, waar vindt u de antwoorden?
In 2016 neem ik u in mijn artikelen hand voor hand mee. Deze maand beginnen we met de basis van het interieurplan.

Interieurplan

Oriëntatie

Voordat u een plan opstelt, of een adviseur inschakelt is het belangrijk dat u zich oriënteert. Welke kleuren vindt u mooi? Loop eens rond in interieurzaken en voel eens wat een omgeving met u doet. Probeer dit te benoemen en vast te leggen in aantekeningen. Het kan zijn dat u blij wordt van een bepaalde kleur, of een kleur wel mooi vindt maar u wilt deze kleur niet in uw interieur. Het voor de adviseur belangrijk om te weten wat u mooi vindt. En op deze wijze krijgt u ook inzicht in uw wensen.

Gezinssamenstelling

Om een goed interieurplan samen te kunnen stellen is het belangrijk om te weten wat de samenstelling is van uw gezin en de functionaliteiten van de woning. Want aan alleen mooi, heeft u niet veel. Als interieurarchitect ga ik voor mooi en functioneel. Daar kom ik volgende maand uitgebreider op terug.

Analyseren van de ruimte

Nadat u bovenstaande een beetje in beeld hebt, kunt u de ruimte gaan analyseren. Welke meubelen hebt u nodig? Hoe zorgt u ervoor dat de grootte of robuustheid van de meubelen in verhouding staan met de omgeving?

In een kleine ruimte is het niet slim om robuuste meubelen te plaatsen. Kleinere meubelen met een fijne lijn staan mooier in evenwicht met een kleine omgeving. Banken en stoelen die open zijn aan de onderzijde zodat ze een ‘luchtig’ karakter krijgen zijn uitermate geschikt voor kleine ruimtes.

Smalle hoge kasten passen ook beter in een kleine ruimte. Hebt een grote ruimte in te richten? Denk dan eens aan een kastenwand, boekenkast of een grote antieke en robuuste kast.
Spelen

Spelen met ideeën en meubelen geeft leuke inzichten. Teken uw kamer en (gewenste) meubelen op schaal, knip de meubeltjes uit en ga daarmee schuiven op de plattegrond. Wat ziet u? Wat valt u op? Gebruikt u liever de computer? Kijk dan eens naar het programma Floorplanner. Het is leuk om op deze wijze te spelen met ruimtes en meubelen.

Uw interieurarchitect

Hebt u geen tijd of vindt u het niet leuk genoeg om uw tijd aan styling te geven? Wilt u wel een prettige leefomgeving? Als interieurarchitect ligt mijn passie bij interieurontwerp. Ik help u graag en ik neem graag zorgen uit handen.

Bel 073-5212829

of lees mijn werkwijze.